Zonnepanelen wel of niet?

Afgelopen jaar is door de gemeente Woerden in overleg met de commissie duurzaamheid gewerkt aan het Afwegingskader grootschalige opwek duurzame energie. Een hele mond vol, maar bedoeld om uiteindelijk te voldoen aan de opdracht om lokaal (grootschalig) energie op te wekken. Nu lezen wij allemaal in de krant dat het nog niet zo makkelijk is om bij de regionale netbeheerder Stedin de opgewekte energie af te leveren. Heeft het dan voor ons geen zin om grotere aantallen, overproductie met zonnepanelen op onze daken te leggen?

Een stukje uitleg  
Het klopt dat een groot deel van Woerden bij Stedin/Tennet op ‘geel’ staat.  Er zijn dus beperkingen om energie terug te leveren aan het net. Woerden zit in een aparte positie omdat het zogenaamde buitengebied aangesloten is op het netwerk van Stedin en de stad Woerden zelf is aangesloten op het netwerk van Tennet Utrecht en daar zijn congestieproblemen waardoor je maximaal zo’n 200 panelen kan aansluiten. (3 x 80 ampère)

De Woerdense gemeenteraad heeft fors aanvullend onderzoek gedaan waaruit blijkt dat grootschalige energie-opwek in het buitengebied de komende 1-2 jaar sowieso niet mogelijk is. Kleinere projecten tot zo’n 200 zonnepanelen lukt veelal wél.

Heeft u toch grotere plannen op dit gebied?
De commissie duurzaamheid van OKW heeft voldoende contacten om u door te verwijzen. Neem gerust contact met ons via info@okwwoerden.nl.
Voor meer informatie over het terugleveren aan Stedin / Tennet klikt u hier.