John de Goey nieuwe Hollandse Kaaskoning

John de Goey is uitgeroepen tot de nieuwe Hollandse Kaaskoning. Hij mag de eretitel als zevende in rij een jaar lang dragen.

Het is ieder jaar weer een spannend moment in kaasstad Woerden: wie wordt de nieuwe Hollandse Kaaskoning? Burgemeester Victor Molkenboer maakte de nieuwe titeldrager vrijdagavond bekend, traditioneel op de avond vóór de Nationale Graskaasdag. Onder toeziend oog van het Woerdense Kaasgenootschap stond oud-Kaaskoning Daan Treur zijn titel af aan John de Goey. Met drie ferme ridderslagen op de schouder met de -botte kant- van een kaasmes werd De Goey officieel tot Kaaskoning benoemd.

John de Goey (57 jaar) werkt sinds bijna veertig jaar in het Woerdense bedrijf dat in 1962 door zijn vader Jan de Goey werd opgericht. Hij maakte zich alle disciplines van het vak eigen: van handel en rijping tot logistiek en kaaskeuren. In 2005 nam de bevlogen Woerdenaar de onderneming over van zijn vader.

Tegenwoordig beschikt De Goey Kaas Holland over het grootste en hypermoderne kaaspakhuis van Woerden, gelegen bij de entree van de stad aan de rotonde bij de Wulverhorstbaan. De bedrijfsactiviteiten zijn gesplitst in opslag en handel (‘warehouse’ en ‘trade’). De kaaspakhuizen van De Goey Kaas Holland bieden ruimte aan zo’n tien miljoen kilo kaas.

Gedreven
De jury van de Hollandse Kaaskoning bestaat dit jaar uit burgemeester Victor Molkenboer, oud-Kaaskoning Daan Treur, Daniëlle Verweij en Nieck Engelhard.

De juryleden roemen John de Goey voor zijn gedreven ondernemerschap waarmee hij Woerden als Kaasstad internationaal op de kaas zet. De bevlogen Kaaskoning zette zich jarenlang in voor het behoud van de Woerdense kaasmarkt en verzorgt hij samen met een aantal collega’s het opleggen van kaas in het Kaaspakhuis aan de Emmakade.

Primeur
Met de benoeming is de kersverse Kaaskoning de tweede binnen het gezin De Goey die de titel mag dragen: in 2016 werd zijn vader Jan de Goey benoemd tot de allereerste Hollandse Kaaskoning.

‘Hoogheid’ John de Goey voegt zich in de eregalerij van eerdere Hollandse Kaaskoningen: Jan de Goey, Jos van Riet, Bas en Hollander, Rien van den Wijngaard, Cees Verburg en Daan Treur.

Tijdens de inauguratie was ook de Kaaskoningin van Bodegraven Esther van Tilburg aanwezig om haar felicitaties over te brengen aan haar Woerdense ‘ambtgenoot’.

Sinds 2015
Het initiatief van het fenomeen Hollandse Kaaskoning werd in 2015 in het leven geroepen door Nieck Engelhard en Daniëlle Verweij. Woerden Marketing, drijvende kracht achter het Kaasgenootschap, is de organisator van het evenement.