Verduurzaming kantoorgebouwen

De wet milieubeheer is erop gericht Nederland stapsgewijs te verduurzamen. Dat geldt ook voor kantoorgebouwen.

Hoe zit het ook alweer?
Op 1 januari 2023 moet de eerste stap zijn genomen, elk kantoorgebouw met een oppervlakte groter dan 100m2 aan kantoorfuncties moet dan minimaal energielabel C hebben. Dat geldt alleen voor kantoor gebouwen waar 50% of meer van de totale oppervlakte een kantoorfunctie heeft.

De meest logische stap is om te starten met het beperken van energie gebruik. Oude verlichting vervangen voor LED ligt voor de hand, een stap die in de praktijk overigens nog lang niet altijd genomen is. Evenals het klimaat te optimaliseren door slimme regeling en monitoring die ook veel energie kunnen besparen.

Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (bron: RVO.nl) voldoet ruim 60% van alle kantoor/bedrijfspanden nog niet aan de gestelde eisen. Bovendien is er voor de helft van deze bedrijfsruimtes nog geen energielabel geregistreerd. In dat opzicht stelt de de RVO dat de verduurzaming van kantoren en bedrijven momenteel te langzaam gaat om de gestelde doelen in 2023 te kunnen halen. Werk aan de winkel dus! Zorg ervoor dat jouw bedrijfspand aan de gestelde eisen voldoet en zo spoedig mogelijk het juiste energielabel ontvangt. Zo kunnen alle werkzaamheden gewoon blijven doorgaan vanaf 1 januari 2023.

De diverse energielabels lopen uiteen van A (zeer laag energieverbruik) tot aan energielabel G (zeer hoog energieverbruik). Heeft het bedrijfspand of kantoorpand momenteel Energielabel D, maar zijn er al wel energiebesparende maatregelen genomen? Dan bestaat de mogelijkheid dat er niet eerder een energielabel aan het pand is gekoppeld.

Al gehoord van de Energie-Investeringsaftrek (EIA)?
De Nederlandse overheid heeft hier dit jaar een totaalbedrag van €149 miljoen gereserveerd. Als bedrijf of vereniging kun je fiscale aftrek krijgen bij investeringen die een aanzienlijke energiebesparing opleveren. Vanuit dat oogpunt is de switch van conventionele verlichting naar LED en optimaliseren van het klimaatsysteem de snelste en meest eenvoudige manier om te besparen op je energiekosten. Voor meer informatie klik hier.