Netcongestie en mogelijk stroomtekort baart ondernemers zorgen

Op diverse locaties kampt het stroomnet met overbelasting. Wat ook wel bekend staat als “netcongestie’. De termen netcapaciteit of transportcapaciteit verwijzen naar de hoeveelheid elektriciteit die door het net kan worden vervoerd.  Op verschillende plekken in Nederland en ook in Woerden is echter niet genoeg netcapaciteit beschikbaar. Inmiddels bereiken ons steeds meer berichten dat ondernemers geen of geen zwaardere aansluiting kunnen krijgen op het net.  Dit knelt vooral bij nieuwe projecten van zonnedaken.

EnergyHubs
Stedin roept ondernemers op om minder elektriciteit te verbruiken van 16.00 / 20.00 uur; de tijd dat iedereen thuis komt van het werk.   Daarnaast kunnen EnergyHubs een oplossing zijn; een Smart Energy Hub (SEH) is een slim lokaal energiesysteem, waar grootschalig duurzame energie wordt opgewekt en gebruikt. De individuele overcapaciteit wordt daarbij niet terug geleverd aan het net, maar afgezet in de buurt.  Daarnaast wordt bekeken of pieken in elektriciteitsverbruik zodanig op elkaar kunnen worden afgestemd zodat netcongestie kan worden verminderd.

OKW Informatiebijeenkomst
Er zijn tal van ontwikkelingen op het gebied van energie die op dit moment op onze bedrijven af komen.  Van de grootschalige opwek van wind- en zonne-energie in onze gemeente, de energie-coöperatie, netcongestie tot laadinfrastructuur. Deze onderwerpen gaan ons allemaal aan en daarom heeft de OKW besloten hier dit najaar een bijeenkomst voor in te plannen.

Dit doen we samen met specialisten op deze gebieden en wethouder Jelmer Vierstra van onze gemeente. Zodra er een datum bekend is laten wij u dat uiteraard weten!