Jubileumboek ‘Gemaakt in Woerden’ te koop bij VVV Woerden

‘Gemaakt in Woerden’ is de passende titel van het maar liefst 456 pagina’s tellende boek over het heden en verleden van bedrijvigheid in Woerden. Op initiatief van Ondernemerskring Woerden (OKW) verschijnt de primeur: nooit eerder is zo’n dik boek over ondernemerschap in Woerden gepubliceerd. 

Op instigatie van burgemeester Vos slaan in 1952 vijftien directeuren van gerenommeerde Woerdense bedrijven de handen ineen. De Industriële Club Woerden, sinds 1984 Ondernemerskring Woerden, is een feit. Ter ere van het 70- jarig bestaan afgelopen jaar vraagt de vereniging aan journalist Daniëlle Verweij een jubileumboek samen te stellen.

De historie van tachtig bedrijven vormen de rode draad, aangevuld met unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s uit privé-archieven. Pure, authentieke verhalen worden door de ondernemers verteld. Over bedrijven die al generatieslang door de familie worden gerund maar ook over ambitieuze nieuwkomers. Pionierende, doorzettende oprichters en waardige opvolgers. De ondernemers vertellen haar openhartig over hun drijfveren en de ‘ups’ en ‘downs’ van hun levenswerk. Bij de verhalen maakt fotograaf Harald Lakerveld stijlvolle sfeerfoto’s. Nieck Engelhard tekent voor het grafisch ontwerp van het jubileumboek.

In het stevige, gebonden tafelboek worden de actuele bedrijfsverhalen ‘uit de eerste hand’ afgewisseld met de ontwikkeling van Woerden als bedrijvige stad in het platteland aan de Oude Rijn. Dat verhaal wordt rijk geïllustreerd met zeldzame, historische foto’s veelal uit het archief van het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard.

‘Tussen de bedrijvigheid en de bedrijven door’ wordt de lezer getrakteerd op heerlijke en verrassende highlights’. Onder de titel ‘Made in Woerden’ zijn Woerdense producten en diensten schitterend in beeld door Lakerveld uitgelicht en in tekst toegelicht door Verweij.

Monique van Breukelen, manager van OKW en projectleider bij de totstandkoming van het boek: ,,Het boek voldoet aan de wens die het bestuur voor ogen had: een representatief naslagwerk over OKW en over onze leden voor onze leden. ‘Gemaakt in Woerden’ is nog veel mooier, beter en unieker geworden dan we ooit durfden te dromen. Gaandeweg het proces zijn we verrast door de bijzondere verhalen van de ondernemers, de historische achtergrond in bedrijfskundig perspectief én talloze prachtige archieffoto’s.

Het is een naslagwerk, tafelboek en juweel geworden. Het is letterlijk, in tekst en beeld, een ‘informatieschat’ voor iedere Woerdenaar.’’

Tafelboek ‘Gemaakt in Woerden’ is samengesteld door hoofdredacteur Daniëlle Verweij, grafisch ontwerper Nieck Engelhard, fotograaf Harald Lakerveld en projectleider Monique van Breukelen.

Formaat van het boek: h. 30,6 x b. 24,5 cm, rugdikte 3,4 cm
Omvang 456 pagina’s
Uitvoering: genaaid gebonden in harde kaft met leeslint
Uitgegeven door Ondernemerskring Woerden (OKW), januari 2023
Het boek is vanaf 30 januari in beperkte oplage te koop bij VVV Woerden, Emmakade 6a, 3441 AJ Woerden.