Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. 2023 lijkt nog ver weg, maar over twee jaar alle kantoorgebouwen in Nederland op energielabel C lijkt nog best een uitdaging. Waar nieuwbouw al standaard voldoet, zullen eigenaar en huurder van bestaande kantoorgebouwen de komende tijd moeten nadenken over te nemen energiemaatregelen.
Van Energieakkoord naar energielabel
De verplichting voor energielabel C is een afspraak uit het Energieakkoord van 2013. In 2019 zijn nieuwe doelstellingen geformuleerd voor de gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord, namelijk het realiseren van een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Voor 2030 is een tussendoelstelling geformuleerd: kantoren met energielabel C vormen een stap richting deze doelstellingen. De verplichting moet ervoor zorgen dat ook bestaande gebouwen beter gaan presteren op energiegebied. Tot slot zorgt energielabel C of hoger voor een beter en comfortabeler werkklimaat. Als werkgever wil je een gezonde werkplek bieden voor je medewerkers: de gang naar (minimaal) Energielabel C is daarin een mooie stap.
Eigenaar én huurder verantwoordelijk
Handhaving van het energielabel ligt bij gemeenten waar de kantoren gevestigd zijn. Daarbij wordt zowel eigenaar als (in het geval van) huurder verantwoordelijk gehouden.
De consequentie voor het ontbreken van energielabel C op 1 januari 2023 is een algeheel gebruiksverbod: het kantoor mag dan niet meer gebruikt worden.
Energiemaatregelen voor label C
Tijd om een Energie-Index van 1,3 of beter te realiseren voor je kantoorpand. Heef jouw kantoor nu een energielabel D t/m G of helemaal geen label? Dan is actie noodzakelijk.
Je kan hiervoor advies inwinnen bij een energieadviseur of de energiebesparingsverkenner invullen ter controle. Denk bij energiemaatregelen aan bijvoorbeeld:
- Isolatie van het kantoorpand;
- Klimaatbeheersing: ventilatie, koeling en verwarming;
- Zonnepanelen en LED verlichting
Meer weten over de verplichting voor kantoren om energielabel C te hebben? De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft o.a. een stappenplan en infographics gepubliceerd ter ondersteuning.