Woerdens bedrijf ontwikkelt ‘pipe-eater’ die leidingen opeet en aanlegt

Woerdens bedrijf ontwikkelt ‘pipe-eater’ die leidingen opeet en aanlegt

Een boormachine die oude leidingen opeet en een nieuwe aanlegt. Dat is het plan waaraan het Woerdense bedrijf Gebroeders van Leeuwen Boringen aan meewerkt.

Samen met een speciaal innovatieteam werken Gebroeders van Leeuwen Boring en Royal IHC Tunnelling aan een boormachine genaamt de ‘pipe-eater’, die oude riool- en transportleidingen opvreet en de segmenten voor een nieuwe leiding plaats. Tijdens het 2e Kennisevent van afgelopen week werden de plannen gelanceerd.

“Als je rioleringen moet vervangen door te graven ontstaat er veel hinder waaronder geluidsoverlast, stof en maatschappelijke kosten. De komende jaren worden er vele leidingen vervangen. Met de pipe-eater wordt dit gedaan als een vorm van een ondergronds rijdende fabriek”, aldus John Henzen van Gebroeders van Leeuwen Boring.

Het plan van de pipe-eater zal de CO2 uitstoot verminderen. Dit door minder transportbewegingen, geen grondafvoer en aanvoer van nieuw vul zand.

“Hierdoor worden zeker maatschappelijke kosten voorkomen. Winkels en omgeving worden minimaal verstoort. En daarnaast hoeven er geen wegen te worden opengebroken. maatschappelijke kosten voorkomen.”

De komende tijd gaat het team aan de slag met het ontwikkelen van de machine.

Woerdens bedrijf ontwikkelt ‘pipe-eater’ die leidingen opeet en aanlegt



X