Ontwikkelingen Middelland

Ontwikkelingen Middelland

Uit het FD 04.07.2019

Woerden rekent af met de saaie jaren tachtig
Het is vijf minuten lopen naar het station en vanaf daar zijn er directe treinverbindingen naar Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. En aan de andere kant van het spoor in Woerden is de binnenstad met winkels, terrasjes en alle andere voorzieningen.

Weinig locaties zullen zo voldoen aan het profiel van bouwen in de stad – binnenstedelijk bouwen in jargon – als kantorenterrein Middelland in Woerden. Alles kan met de fiets, te voet of het openbaar vervoer.

Het oude hoofdkantoor van de FNV in Woerden. Waar het pand nu een aaneengesloten front vormt, biedt de campus-opzet straks ruimte voor doorkijkjes naar het gebied erachter.

Logisch dus dat de gemeente en ontwikkelaars hun oog laten vallen op dit terrein dat uit de jaren tachtig stamt. Vakbond FNV zetelde tot twee jaar geleden op de kop van het gebied. Het oude kantoor – niet alle zonwering hangt meer even recht en de begroeiing is verwilderd – gaat het eerst tegen de vlakte. Bouwconcern BAM en woningcorporatie GroenWest kochten de locatie begin dit jaar nadat de vakbond naar de Utrechtse wijk Leidsche Rijn verhuisde. In Woerden verrijzen straks zes appartementengebouwen met 265 woningen, waarvan een derde in de sociale sector.

Transformatie van kantoren naar woningen
Zo zullen in de toekomst stapsgewijs meer kantoren op het terrein plaats maken voor woningen, in totaal zo’n 1800 tot 2400 stuks. ‘Enkele jaren geleden hebben we samen met de provincie besloten dat we leegstand willen terugdringen door kantoren uit de markt te halen’, zegt projectmanager Jeroen van Lemmen van de gemeente Woerden. ‘Het noorden van Middelland komt in aanmerking voor transformatie tot woongebied. Als eigenaren met initiatieven komen of hun pand willen verkopen, zullen we dat stimuleren en faciliteren.’

Er is ook ondersteuning vanuit het Rijk. Eerder dit jaar heeft minister Kajsa Ollongren €500.000 beschikbaar gesteld om de gebiedsontwikkeling te versnellen.

In de financiële en economische crisis van 2007-2011 werd het straatbeeld in Middelland nog bepaald door grote ‘Te Huur’-borden voor de verouderde jaren tachtig kantoren. De leegstand is weliswaar afgenomen, maar niet verdwenen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam de kantorenleegstand in 2017 in Woerden uit op 12%, met name door Middelland. Dat beeld is bij meer randgemeenten in de Randstad te zien. Plaatsen als Maarssenbroek, Leiderdorp en Zoetermeer kennen een hoge leegstand.

Leegstand
Door de hoogconjunctuur is de leegstand in Woerden afgenomen maar niet verdwenen. Er zijn enkele uitbaters van flexibele kantoorruimtes bijgekomen. Daarnaast kregen enkele panden een andere functie. Zo hebben zich kinderdagverblijven op Middelland gevestigd en nam enkele jaren geleden een middelbare onderwijsinstelling zijn intrek in een oud kantoorpand. De Lidl gebruikt vanwege nieuwbouw elders in Woerden tijdelijk een oud kantoorpand. De vraag is hoe duurzaam de invulling van dat gebruik op lange termijn is.

Verder staat het oude Campina-hoofdkantoor op Middelland nog steeds leeg. Daarnaast is ook het voormalige hoofdkantoor van infrabedrijf Van Hattum & Blankevoort te huur; de VolkerWessels-dochter vertrok eind 2017 naar Vianen.Logistiek dienstverlener Snel Shared Logistics breidde recent juist uit in het gebied. Onlangs werd het voormalige distributiecentrum van de Bijenkorf erbij gehuurd. Op de langere termijn is het wel de bedoeling dat er ook op het grote langgerekte Snel-perceel langs het spoor woningen worden ontwikkeld, mits er een nieuwe locatie voor het transportbedrijf wordt gevonden. Eerder dit jaar is de eigenaar van de grond al eens door een ontwikkelaar benaderd over een verkoop.

A Locatie voor wonen
Dat biedt kansen. Door de overspannen woningmarkt in grote steden winnen randgemeenten aan populariteit en lokale stationsgebieden ontwikkelen zich tot nieuwe A-locaties voor woningen. Het is in Woerden te zien. Aan de noordkant van het spoor is op het voormalige Mona-terrein (van de toetjes) een nieuwe woonwijk neergezet. Bij het door Vorm Holding en Blauwhoed ontwikkelde Defensie-eiland – een voormalig retourdepot – tussen spoor en binnenstad is de laatste bouwfase gestart. Bijna alles is weg.

Met de FNV-locatie kan nu direct een stempel op de herontwikkeling van het gebied aan de andere kant van het spoor worden gedrukt. Het is het eerste pand dat iemand lopend vanaf het station tegenkomt en het ligt pal naast de toegangsweg tot het centrum. ‘Wij zijn de pioniers’, aldus Sabine Meeks, commercieel manager Utrecht & Noordoost bij BAM Wonen. ‘Iedereen komt hier langs. Voor de ontwikkeling van Middelland is het belangrijk dat we een statement neerzetten.’

Campus-opzet
Deels gebeurt dat door de hoogte in te gaan. Op de hoek verrijst een appartementencomplex van elf etages. Daarnaast komen er vijf lagere appartementengebouwen. Maar waar het 75 meter lange FNV-pand een aaneengesloten front van vijf verdiepingen vormt, wordt er straks gekozen voor een ‘campus-opzet’ met veel groen om hittestress te vermijden en een buffer voor regenwater te creëren. Tussen de panden worden ruimte gelaten zodat er doorkijkjes ontstaan. Meeks: ‘Het mag geen barrière zijn. Iedereen moet straks de wijk in kunnen kijken.’

Bij het verwerven trok BAM samen op met GroenWest. Voor de woningcorporatie was het een kans om in een klap flink wat woningen te kunnen bouwen. ‘Door samen te werken met BAM kunnen we 82 sociale huurwoningen toevoegen’, legt Martijn Bresser van GroenWest uit. ‘We willen meer bouwen voor onze doelgroep. Er zijn in Woerden alleen beperkt uitbreidingsmogelijkheden.’ GroenWest bezit 12.000 woningen, voornamelijk in het Groene Hart.

De woningcorporatie en BAM houden de mogelijkheden in de rest van het gebied in de gaten. In totaal zijn er veertig eigenaren van verschillende locaties. Sommige komen waarschijnlijk op korte termijn al beschikbaar.

In het derde kwartaal van 2020 begint de sloop van het FNV-pand. Voor 2022 wordt de oplevering van de woningen voorzien.

Foto
Het oude hoofdkantoor van de FNV in Woerden. Waar het pand nu een aaneengesloten front vormt, biedt de campus-opzet straks ruimte voor doorkijkjes naar het gebied erachter.Foto: Robin Utrecht / Hollandse Hoogte

 X

1

Attach Id ( 18267 ) not integer for post_thumbnail 18259

1

Attach Id ( 19725 ) not integer for post_thumbnail 19658

1

Attach Id ( 19969 ) not integer for post_thumbnail 19860

1

Attach Id ( 20615 ) not integer for post_thumbnail 20344

1

Attach Id ( 21013 ) not integer for post_thumbnail 20995